Fekete Mihály Emlékverseny


A Fekete Mihály Emlékverseny az egyetlen vajdasági szervezésű és szintű matematikaverseny, amelyen csak magyarul tudó diákok vehetnek részt. Ezen a versenyen a Vajdaságban tanuló felső tagozatos általános iskolás és középiskolás tanulók mérhetik össze tudásukat társaikkal és ezáltal felkészülhetnek a hazai és nemzetközi matematikaversenyekre. Ez a verseny egyben az általános iskolások és középiskolások Nemzetközi Magyar Matematikaversenyének vajdasági szintű válogatóversenye. Az Emlékverseny nem csak versenyzésre ad alkalmat, hanem barátkozásra és új ismeretek szerzésére is. Minden évben rangos meghívott tanárok tartanak előadást érdekes matematikai témákról.

A verseny névadója Fekete (Schwarz) Mihály (1886-1957) zentai születésű matematikus, aki Fejér Lipót tanítványa, Neumann János tanára volt. Legjelentősebb és egyben legismertebb eredményei a ponthalmazok elmélete, az algebra és a komplex függvénytan határterületéhez tartoznak.

A Fekete Mihály Emlékverseny 2003 óta kerül megrendezésre. Az elsőt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének égisze alatt szervezte Szabó Magda matematikatanár. A verseny ezután átköltözött Szabadkáról Zentára, és szervezését az akkor újonnan megalakuló Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium vette át

A Fekete Mihály Emlékverseny háromfordulós: a két levelező fordulót a legjobbak megmérettetéseként egy zárthelyi rendszerű, feladatkidolgozós forduló, a döntő követi. A döntőben a versenyzőknek 120 perc alatt négy feladatot kell megoldaniuk.

Kezdetben a Fekete Mihály Emlékverseny csak a középiskolás diákokat szólította meg, de 2009-től a nyolcadikosokat, 2011-től a hetedikeseket, 2014-től kezdve pedig az ötödikes és hatodikos tanulókat is bevonjuk a versenybe. Ezzel a bővítéssel a döntő résztvevőinek a száma akár száznál is több lehet. A legjobb helyezéseket elért általános iskolás, illetve középiskolás versenyzők alkotják azt a csapatot, akik részt vehetnek a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyeken.

A versenyen való részvétel a támogatóknak köszönhetően ingyenes. A helyszínt a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a középiskolások ajándékkönyveit pedig minden évben a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete biztosítja.

A verseny menete:

A két levelező forulón elért eredmények alapján bizonyos számú versenyző bejut a döntőbe, melyet minden évben december elején Zentán tartunk a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban. A döntőben minden évfolyamon 4 feladatot kell megoldani 120 perc alatt. Körző és vonalzó használható, de egyéb eszköz (mobiltelefon, számológép, képletgyűtemény,...) nem. Mind a négy feladat egyformán 25 pontot ér. A feladatok megoldását részletesen indokolni kell. A kitalált helyes megoldásért 5 pontot jár. Mindenki tiszta lappal indul a döntőben, a levelező fordulókban elért pontszámok nem számítanak a végső sorrend kialakulásában. A legjobb eredményt elért diákok kijutnak a korosztályuknak megfelelő Nemzetközi Magyar Matematikaversenyre.

A versenybizottság elnöke

dr. Péics Hajnalka (2021-ig), dr. Ágó Krisztina

Nem a tehetség, hanem az "égő vágy" tesz győztessé. (Jim Dornan)


A weboldalt az Ingenium Alapítvány megbízásából a Levente Labs készítette.
Minden jog fenntartva! 2015–2024 © Ingenium Alapítvány