Curie Matematika Emlékverseny

A szolnoki székhelyű Curie Oktatásfejlesztő és Tehetséggondozó Alapítvány névadója Marie Curie, leánykori nevén Maria Sklodowska, (született 1867. november 7. Varsó, Lengyelország, Orosz Birodalom - meghalt 1934. július 4. Sallanches közelében, Franciaország), lengyel származású kétszeres Nobel-díjas francia fizikus; a radioaktivitás kutatásában elért eredményei tették világhírűvé. 1903-ban Henri Becquerellel és férjével, Pierre Curie-vel megosztva kapta meg a fizikai Nobel-díjat. Az 1911-es kémiai Nobel-díj egyedüli díjazottja volt.

A Curie Oktatásfejlesztő és Tehetséggondozó Alapítvány és a Magyar Tehetséggondozó Társaság kémia és környezetvédelmi szekciója minden tanévben meghirdeti a Curie Matematika Emlékversenyt: az általános iskolák 3-4-5-6-7-8. osztályos, 9. és 10. évfolyamos középiskolás, illetve más iskolatípusok ennek megfelelő évfolyamú, magyarországi és határainkon túli magyar tanulói számára.

A verseny célja:

  • A tanulók érdeklődésének felkeltése játékos feladatokon keresztül a matematika iránt.
  • A feladatlapok rendszeres határidőre történő elkészítésével pontos rendszeres munkára nevelés.

A verseny kategóriái: 3. osztály; 4. osztály; 5. osztály; 6. osztály; 7. osztály, 8. osztály, 9. osztály, 10. osztály.
Felkészülés, felhasználható irodalom: Tanári irányítással a tanórákon tanult ismeretanyag felhasználása.

A verseny rendszere:

  • Levelező fordulók: A benevező tanulók három írásbeli feladatsort oldanak meg, melyeket az általuk választott központokba küldenek.
  • Helyszíni fordulók, területi fordulók
    Helyszíne: Bonyhád, Budapest, Göd, Debrecen, Miskolc, Nádudvar, Nagyecsed, Körmend, Szeged, Szolnok, Sajószentpéter, Szentes, Tolna, Zenta. A harmadik forduló kijavított feladataival együtt a levelezésben résztvevő tanulók eredménylistát kapnak, valamint értesítést a területi fordulóra jutásról.
  • Döntő
    Helyszíne: Szolnok, a területi döntőkről évfolyamonként 5-5 legjobb dolgozatot beküldik a helyi szervezők a versenybizottsághoz, majd azokat egy szakmai zsűri ismételten átnézi, és a sorrendet tartalmazó eredmény listával együtt küldi vissza az iskola igazgatójának.

Az országos döntőn évfolyamonként az első helyezett vándorserleget, a felkészítő tanára ajándékot kap. Ha egy iskola tanulói egymás után háromszor nyerik bármely korcsoportban a vándorserleget, a harmadikat nem kell visszahozni. Az első 3 helyezett arany-, ezüst- és bronzérmet kap. Évfolyamonként az első 6 helyezett tárgyjutalomban részesül. Minden versenyző és felkészítő tanár oklevelet kap.

A művész semmit nem ér tehetség nélkül, de a tehetség semmit nem ér munka nélkül. (Emile Zola)


A weboldalt az Ingenium Alapítvány megbízásából a Levente Labs készítette.
Minden jog fenntartva! 2015–2024 © Ingenium Alapítvány